Skidåkning

skidakning-solden-smallSölden är en av världens mest snösäkra destinationer och är den traditionella utgångspunkten för skidtävlingar på norra halvklotet i mitten av oktober varje år.
Sölden har ett spännande skidområde med några av de högsta åken i Alperna öppna med en enorm vertikal tillbaka ner till byn. På toppen finns två glaciärer, Tiefenbach och Rettenbach som är öppna för allmänheten från oktober till maj.
Skidåkningen håller en hög klass då det finns ett imponerande liftsystem med hög kapacitet bestående av stol och gondol linbanor som gör hela det stora skidområdet på nästan 150 km  av pister åtkomligt relativt snabbt och enkelt.
En stor del av skidområdet består av breda röda medelsvåra pister upp till 15 km per åk – och det finns nästan lika många blå. Expert skidåkare har definitivt inte glömts bort med 28 km svarta pister som utgör omkring en femtedel av skidområdet inklusive det utmanande Rosskirpl drop. Skidskolor erbjuder dessutom offpist kurser och guideservice för experter.

Snowboard är också stort i Sölden, med den snabba liftsystemet och den ungdomliga Vivaciousness lockar ett stort antal snowboardåkare varje år till orten. Dessutom har Sölden också ett urval av snöparker i världsklass.

Liftköer
Giggijoch gondolliften i ena änden av staden kan ha stora köer under morgonrusningen, däremot verkar Gaislachkogl gondollift vara relativt tom under samma period. Vi tror säger att det kan vara värt att ta bussen till den andra gondolen och förhoppningsvis undvika kön till  Giggijoch. Huvudliftar till och från glaciären, såsom Einzeiger och Seiterkar är mycket trafikerade.

Snöparker
Snöparken ovanför Giggijoch är etablerad och väl skött. Nybörjare, halvavancerade och professionella åkare kommer hitta sitt åk här. Det finns skenor och olika typer av lådor, dessutom finns det också en chill-out zon och rolig snowcross och precis utanför en tidsinställd slalom. Tiefenbach glaciären däremot har har en snöpark som öppnar tidigt under säsongen men kanske inte lika rolig.

Snötillförlitlighet
Snötillförlitlighet är sällan ett problem i Sölden, backarna är högt belägna mot öst, det finns dessutom två stora glaciärer. Snökanoner täcker ca 70% av pisterna inklusive alla backar på Giggijoch.

För Experter
Sölden erbjuder offpist utmaningar dock är få av de svarta pisterna i Sölden riktigt svåra. Men besökare efter 2014 kan njuta av den svarta världscuptävlings pisten vid foten av Rettenbach-glaciären. Det finns en hel del inte speciellt triviala röda åk, särskilt på Gaislachkogl – med några brantare partier och det finns en hel del offpist möjligheter i Rettenbachtal.

För Halvavancerade
Bra åk,  de flesta av Sölden främsta backar är riktiga röda pister perfekt för äventyrliga halvavancerade åkare. Det finns några enkla mellanting svart/röd och kommer att älskas av  de som vill ha lite skoj förutom att stabilt svepa genom de röda, bra lutning på pisterna (särskilt en från Gaislachkogl) – men efter ett par dagar upptäcker man att den påstådda omfattningen av 144 km är ganska optimistisk.
Det finns två tydliga områden för halvavancerad. Gaislachalm är bra för att rida pisten med åk genom träden ner till byn och blues ovanför Giggijoch erbjuder mild lutning utan större dropp. Glaciärerna är att rekomedera för blå pist åkare, och är nästan helt av blå karaktär. Efter åket är det rekommenderat att ta återvända via gondolen till Giggijoch blå backen  Rettenbachtal som är relativt, och så småningom förvandlas till en knepigare röd pist med en valfri svart variant.

För Nybörjare
Nybörjarbackarna, har knapp och ankarlifter och ligger strax ovanför byn på Innerwald och nås genom en gratis linbana. Vill man fortsätta till längre körningar innebär det vanligtvis blå pist på Giggijoch, dessa är breda och milda men väldigt trafikerade. Hochsölden ligger på en brant sluttning och borde undvikas om man är nybörjare.

För snowboardåkare
Långa, breda nedfarter finns i Sölden som ganska populärt hos snowboardåkare. Man kan njuta av det breda, öppna blå pisterna över Giggijoch. Mer avancerade åkare kommer att uppskatta långa åk på öppen terräng men det finns också en hel del friåkning för erfarna snowboardåkare och har du lite tur så kan du hitta fina puderåk. Det finns också ett bra udbud av snöparker för den som gillar det.

För längdskidåkning
Det finns ett par slingor vid floden till Hof (bakre änden av stan), en annan är 5 km lång slinga till Rechenau och en lite längre på 7 km till Zwieselstein, mellan Sölden och Obergurgl.

Skolor och guider
Verkar finnas ett brett utbud med fem större skidkolor men vi har inte titta på det så noggrant.

För familjer
Kanske inte optimalt med få faciliteter för familjeresan. Sölden verkar inte ha haft familjer som prioritet. Den påträngande trafiken på huvudvägen och eventuellt långa promenader gör det mindre attraktivt som familjeresmål, men det finns knatteskolor och barn i åldern 4-7 betalar en euro per dag att använda alla backarna.